“Kemalizm kisvesi altında bir cunta gelecek, ama bu kemalist değil faşist bir cunta olacak. Esas hedefi devrimcileri nötralize etmek olacak. Karşı devrimin saldırılarına Türkiye’de silahlı direniş hiç olmamıştır; Bunu biz başlatmalıyız. Bir direniş geleneği yaratmalıyız. Bu direnişte çoğumuz, belki de hepimiz ölebiliriz, ama gelecek kuşaklara bir direnme geleneği bırakırız.
Sen buna var mısın?”
*Mahir Çayan’ın TİP Çarşamba ilçe başkanı İsmet Öztürk ile arasında geçen konuşma
1970’lere kadar Türkiye’de reformist-revizyonist statüko egemendi. 71 Devrimci kopuşu bu statükoyu kırarak Proleter Devrimciliği yaşamın her alanına taşımış ve iktidar perspektifi üzerine kurulu Devrimci bir örgüt olan; THKP-C tarih sahnesine çıkmıştır. Bu kopuşun önderleri Kızıldere’de ve çeşitli yerlerde savaşarak hayatlarını kaybetseler bile vuruldukları yerde binlerce filiz verip Mahir Çayan’ın dediği gibi “bir direniş geleneği” yaratmayı başarmışlardır.
Onlar‘ın şahsında devrim gerçekliğini anlamak: kitaplara sığmaz ama bir ak sayfaya sığan hayatları ülkenin kuşak kuşak değişmesini ve hiçbir reformist statükonun devrimcileri esir alamamasını sağlamıştır. Bu ayrım devrimciler ve düzen içi solu birbirinden net bir şekilde ayırmıştır.
Dayanışmanın ve fedakarlığın en önemli tarihsel örneği olarak Kızıldere, Türkiye’de Proleter Devrimciliğin doğum yeri olarak kabul edilir.
“Kurtuluşa Kadar Savaşmak” aynı zamanda her dönem devrimci çıkış yollarını açmaktır.

Mahir Çayan
15 Mart 1946’da Samsun’da doğdu. Ailesinin kökeni Amasya’nın Gümüş bucağında eski adı Çayanoğlu Kışlağı şimdiki adı Yeniköy olan yerleşim bölgesine uzanmaktadır.
1963 yılında İstanbul Haydar Paşa Lisesi’ni bitirdi. Aynı yıl girdiği sınavlarda İTÜ Hukuk ve Tıp fakültelerini kazandı. Önce Tıp fakültesine kaydını yaptırdı ardından oradan sildirerek Hukuk fakültesine devam etti. 1964’te yeniden üniversite sınavına girerek Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni kazandı. 1966’da SBF Fikir Kulübü başkanlığına seçildi.
1968 sonbaharında daha önce tanıştığı Fen Fakültesi Öğrenci Birliği Başkanı Gülten Savaşçı’nın daveti ile Fransa’ya ardından da İngiltere’ye gitti. Fransa’da bulunduğu sırada gençlik ve işçi eylemlerini yakından izleme imkanı buldu. 1969’da Türkiye’ye geldikten sonra gelişen anti-emperyalist gençlik mücadelelerinin içerisinde yer aldı. TİP içerisindeki tartışmalarda MDD içerisinde saf tutarken ardından MDD içindeki koğuşun önderliğini yaptı.
Fikir Kulüpleri Federasyonu’nun DEV-GENÇ’e dönüştüğü 9-10 Ekim 1969 tarihli kongrede yaptığı uzun konuşmayla dikkat çekti. Bu Kongre MDD içindeki kopuşun başlangıcı olurken, Mahir Çayan konuşmasıyla bunun temel hatlarını ortaya koydu.
1970 Ağustos’unda yoldaşı Gülten Savaşçı ile evlendi. 1971 yılında THKP-C’yi kurdu. Aynı yıl içerisinde gerçekleşen eylemlere katıldı.
17 Mayıs 1971’de İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Efraim Elrom’un kaçırılması eyleminde yer aldı. 29 Mayıs 1971’de yoldaşı Hüseyin Cevahir ile birlikte İstanbul’da bir takip sonucu kuşatıldılar. Çatışmada Hüseyin Cevahir öldürüldü, Mahir yaralandı. Ardından girdiği Maltepe Cezaevi’nden arkadaşlarıyla birlikte firar etti.
Denizlerinin idamının engellenmesi ve 12 Mart faşizmine karşı direnişi büyütmek için Karadeniz kırsalında direniş kararı alındı.
Ankara’da giderek baskıların yoğunlaşması sonucu Mahir Çayan arkadaşlarıyla birlikte Fatsa’ya geçti. Ünye Radar Üssü’nden üç İngiliz teknisyen kaçırılarak Kızıldere’ye geçildi. 30 Mart 1972’de Kızıldere’de yoldaşlarıyla birlikte katledildi.

Sinan Kazım Özüdoğru
1949 Sivas Şarkışla doğumlu. Sosyal Hizmetler akademisi Öğrencisi. 68 kuşağı gençliğinin tanınmış ve sevilen simalarından. DEV-GENÇ’in son kurultayında Genel Sekreterliğe seçildi. Gençlik içerisinde yürütülen tartışmalarda Mahir Çayan’ın fikirlerinden yana tavır aldı. THKP-C’nin kuruluşuna katkı sağladı, önemli militanları içerisinde yer aldı. Partisinin aldığı karar gereği bir grup arkadaşıyla birlikte Karadeniz’e geçti. 30 Mart 1972’de Kızıldere’de yoldaşlarıyla birlikte katledildi.

Cihan Alptekin
1947 Rize Ardeşen doğumlu. 68 kuşağını n aktif öğrenci liderlerinden. İstanbul’da düzenlenen anti-emperyalist gösterilerin örgütleyici ve katılımcısı. Devrimci Öğrenci Birliği (DÖB) yönetiminde yer aldı. DEV-GENÇ İstanbul Bölge Sekreterliği yaptı. Gençlik içerisindeki tartışmalarda Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının yanında yer aldı.
Temmuz 1968’de Filistin’e giderek El-Fetih kamplarında diğer arkadaşlarıyla birlikte askeri eğitim aldı. THKO kurucu kadroları içerisinde yer aldı. THKO’ nun İstanbul eylem grubunu kurdu. THKO üzerindeki baskılar yoğunlaşınca İstanbul dışına çıkmaya çalışırken yakalandı. 30 Kasım 1971’de ki ‘büyük firar’ın içerisinde yer alarak Maltepe Cezaevi’nden kaçtı. Alınan karar gereğince Denizlerin idamını engellemek için Karadeniz’e geçti. 30 Mart 1972’de Kızıldere’de yoldaşlarıyla birlikte katledildi.

Hüdai Arıkan
1946 Denizli Çivril doğumlu. Devrimci fikirlerle askeri okulda tanıştı. Teğmen rütbesindeyken THKP-C içinde çalışmaya başladı. El-Fetih kamplarında eğitim gördü. THKP-C’nin ilk eylemi sayılan Ziraat Bankası soygununda yer aldı. Partisinin aldığı karar gereği Kızıldere’de yoldaşlarıyla birlikte katledildi.

Nihat Yılmaz
THKP-C hareketinin önder kadroları arasında yer aldı. Direnişin Karadeniz’de sürdürülmesi kararının ardından üç arkadaşıyla birlikte Karadeniz’e geçti. Üç İngiliz teknisyenin kaçırılması eyleminde yer aldı. 30 Mart 1972’de yoldaşlarıyla birlikte katledildi.

Ahmet Atasoy
1946 Ordu, Ünye doğumlu. Karadeniz köylü direnişleri sırasında devrimci fikirlerle tanıştı. DEV GENÇ’ lilerle birlikte köylü mitingleri örgütledi. THKP-C’nin bölgedeki en önemli ilişkisiydi. Mahir Çayan ve arkadaşları Karadeniz’e geldiklerinde onları bir arabasının evine yerleştirdi. Ünye Radar Üssü’nden üç İngiliz teknisyenin kaçırılmasının ardından 30 Mart 1972’de Kızıldere’de yoldaşlarıyla birlikte katledildi.

Ömer Ayna
1952 Diyarbakır, Dicle doğumlu. THKO kurucuları arasında yer alır. THKO’ nun İstanbul eylem grubunda yer aldı. 30 Kasım 1971 günü Mahir Çayan, Ulaş Bardakçı, Ziya Yılmaz ve Cihan Alptekin ile birlikte Maltepe Cezaevi’nden firar etti. 30 Mart 1972’de Kızıldere’de yoldaşlarıyla birlikte katledildi.

Saffet Alp
1949 Kayseri doğumlu. Devrimci düşüncelerle Hava Harp Okulu’nda tanıştı. Anti-emperyalist gösterilere katıldı. THKP-C hareketinin içerisinde yer alı. Partisinin aldığı karar gereği Fatsa’ya geçti. 30 Mart 1972’de Kızıldere’de yoldaşlarıyla birlikte katledildi.

Ertan Saruhan
1942 Ordu, Fatsa doğumlu. Karadeniz’de köylü direnişlerinin ve fındık mitinglerinin örgütlenmesinde yer aldı. Bölgede THKP-C adına önemli görevler üstlendi. THKP-C’nin kırsala geçişinin alt yapısını hazırladı. Ünye’de üç İngiliz’in kaçırılması eylemine katıldı. 30 Mart 1972’de Kızıldere’de yoldaşlarıyla birlikte katledildi.

Sabahattin Kurt
Sabahattin Kurt 28 Temmuz 1949’da Van’ın Gevaş ilçesinde doğdu. Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne 1 Kasım 1966’da kaydını yaptırdı. Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) ve devamında DEV-GENÇ’in militanı oldu. 1970-71 dönemin-de son sınıf öğrencisiyken Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğrenci Derneği (SBF-DER) yönetimine seçildi. Karadeniz’in köylerinde üreticilerin örgütlenmesi çalışmalarına katıldı. Bölgede çalışma yürüten devrimcilerin arsında sevilen biri oldu. Karadeniz bölgesinde köy milislerinin örgütlenmesi çalışmalarını yürütürken 12 Mart muhtırası verildi. THKP-C içerisinde faaliyetlerini Ankara’da yürüttü. Cezaevinden firar eden yoldaşlarıyla birlikte tekrar Karadeniz bölgesine gitti. 30 Mart 1972’de Kızıldere’de yoldaşlarıyla birlikte katledildi.